Miten parantaa omaa oppimista?

Home / Miten parantaa omaa oppimista?

Miten parantaa omaa oppimista?

Toinen keskustelusessiomme keskittyi itse opiskeluun ja koulunkäyntiin. Peruskoulusta käteen jäävä päästötodistus on se tärkein päämäärä, mihin opiskelussa keskitytään. Alakoulussa tämä päämäärä on vielä melko kaukana, mutta jokainen todistus vie oppilaan matkaa johonkin tiettyyn suuntaan. Yleensä hyvät oppilaat ovat hyviä koko koulu-uransa ajan, ja toisin päin.

Olisikin siis tärkeää saada oppiminen maistumaan ja sujumaan hyvissä ajoin ennen viimeistä loppurysäystä. Jos esimerkiksi biologian perustiedot puuttuvat koko alakoulun ajalta, on sitä kaikkea vaikea kuroa umpeen yhdeksännen luokan kevätlukukauden aikana.

Aloimme siis yhdessä miettiä, millä kaikilla keinoilla olisi mahdollista vaikuttaa positiivisesti omaan oppimiseen ja oppimistuloksiin. Tässä on antia keskusteluistamme.

Tee aiheista mielenkiintoisia

Kaikki oppilaat eivät pidä kaikista aineista. Tai no, jotkut pitävät, mutta heitä kutsutaankin leikkimielisesti hikareiksi eli hikipingoiksi. Jos jokin aine ei erityisemmin iske, ei kannata kuitenkaan menettää asian suhteen heti toivoaan. Eräs keskustelijamme heitti esimerkin omasta elämästään. Hän inhosi historiaa, ja varsinkin sotien pänttääminen oli hänelle todella karvasta ja vaivalloista.

Sitten hän katsoi sattumalta televisiosta elokuvan Pelastakaa sotamies Ryan, ja huomasi saman tien ymmärtäneensä juuri lukemastaan aiheesta paljon enemmän ja näkevänsä sen huomattavasti laajempana kokonaisuutena.

Sama mekanismi voi onnistua muissakin tylsissä aineissa, kuten vaikka maantiedossa tai biologiassa. Jos aiheet voi ikään kuin sitoa suurempaan kokonaisuuteen, tulee niistä hetkessä paljon mielenkiintoisempia. Parasta olisi, jos opettaja voisi tehdä tämän oppilaiden puolesta. Mutta jos niin ei käy, tee se itse!

Älä pinnaa tai jätä läksyjä väliin pitkäksi aikaa

Keskustelussa tuli pariin otteeseen ilmi seuraava asia: jos laiskistuu vaikka edes kuukaudeksi ja laiminlyö läksyt sekä koulussa kuuntelemisen, on sen jälkeen aika vaikeaa kuroa tätä rotkoa enää umpeen. Kannattaa siis ainakin hutaista läksyt joka kerta, jotta pysyy aiheessa edes jotenkuten mukana. Jälkeenpäin pänttääminen tai ehtojen tekeminen on todella kypsää puuhaa, ja se on helppo välttää edellä mainitun vinkin avulla.

Opiskele niillä keinoilla, joista itse pidät

Keskusteluumme osallistui monta oppilasta, jolla on todella hyvät keskiarvot. He kaikki painottivat, että kannattaa opiskella itselle mieluisilla keinoilla. Jos esimerkiksi pitää paljon elokuvista ja televisiosarjoista, voi valita sellaisia, joiden avulla oppii jotain uutta opiskelun kohteena olevasta asiasta. Esimerkiksi historiallisia elokuvia on tehty vaikka millä mitalla, mutta niin myös todella mielenkiintoisia dokumenttejakin.

Jos taas pitää lukemisesta, on kirjasto pullollaan mitä mielenkiintoisempia romaaneja tai tietokirjoja. Monesti koulun oma opus saattaa olla puiseva ja kuiva, jolloin sama aihe saattaa vaikuttaa paljon mielenkiintoisemmalta jossain toisessa, vaikka vähän vanhemmille suunnatussa kirjassa. Ja jos puhutaan taas historiasta, on historiallisia ja menevän vauhdikkaita romaaneja tarjolla lähes aiheesta kuin aiheesta.

Älä lannistu!

Viimeinen mutta ei vähäarvoisin keskusteluissa nousseista teemoista on se, että ei pidä lannistua. Joskus esimerkiksi matematiikka saattaa tuntua menevän yli hilseen, mutta jos asia aukenee sinun vieressä istuvallesi kaverille, aukenee se kyllä sinullekin. Ehkä sinun pitää vain työstää asiaa vähän kauemmin tai eri kantilta. Ihmiset ovat erilaisia ja oppivat eri tavoilla ja eri rytmissä. Lisäksi meillä kaikilla on aivan omat vahvuutemme. Jos et osaa jotain heti kättelyssä, ei se tarkoita, että olet tyhmä.

Näitä vinkkejä seuraamalla oma opiskelu saa varmasti uutta puhtia. Ota heti käyttöön ainakin kaksi näistä vinkeistä, ja katso, miten ne vaikuttavat tuleviin arvosanoihisi. Ja eipä mikään estä kokeilemasta vaikka kaikkia yhtä aikaa!

About Guardian

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.